måndag 10 oktober 2011

Mellan vardagen och paradiset

Det finns en magisk plats dit turister fran alla varldens horn pilgrimmar En plats dar turisten kan kanna sig saker, glad, matt, serverad och utan eftertanke njuta av det paradiset dom kallar Cuba. Platsen heter Varadero och bestar av enorma hotelkomplex som bokstavligt talat erovrat cubas vackraste strander. Dom monstruosa hotelen ar alla utan undantag all inclusive hotel. Nar vi forst horde talas om Varadero skrattade jag o tankte: vilken turistfalla! Men Jesus ogon los som stjarnor nar han horde talas om buffén. ”Det kan bli en inspiration till en kritisk text om turistfallor” sa han exalterad men jag visste att han dromde om den oandliga maten o de vackra stranderna. Efter mycket om och men gick jag med pa att aka dit. Trots allt langtade vi bada efter att bryta vardagen i staden. Varadero lever upp till sitt rykte. Turisten blir lyxigt serverad och en kansla av ”jag har inte akt hit for att tanka, jag har akt hit for att njuta” fyller den fuktiga luften. For att ”fa mer inspiration” valde vi kubas storsta hotel. Hotelomradet ar stor som en by med restauranger, barer, pooler, gym, en teater och en enorm privat strand. Inte nog med det, for att gasterna inte ska bli allt for trotta av att ga mellan buffen och poolen har dom sma elbilar som skjutsar dom runt omradet. Men det vi tyckte mest om var stranden, den ar nastan overdrivet vacker. Klychigt nog blev den vackrare med solnedgangen. Sanden ar vit, vatten genomskinligt och havet ligger platt som en tallrik sa langt ogat kan na. Myggornas buffe borjade runt den tiden och vara desperata forsok med extra lager av Mygga var forgaves. Men vi trivdes bra och denna magiska plats gav oss nagra lugna dagar i paradiset.



Nagra dagar efter att vi kommit hem till Habana gick vi till den kanda filmbaren ”Fresa y Chocolate”. En stand up komiker skamtade just om all in clusive hotelen i Cuba. Turisternas oslackliga torst vid buffè borden. Alla i baren skrattade hogt om hur tyskarna bara at nagra bitar av guayaba (billig frukt) medan de kubanska turisterna skapade nya buffebord med sina egna tallrikar. Ljudteknikern hojde volymen pa en reggaetonlat och alla i baren klappade i takt.



Resten av dagarna i staden har passerat som forut. Jag har gjort tva till besok med ICAP, det forsta var i Centro de la capacidad de la mujer och det andra besoket var i Casa de la orientacion de mujer y la familia. Om kvallarna gar vi mycket pa bio och om helgerna hander att vi gar pa nan teater- eller dansforestallning. Att aka in till Habana Vieja ar ocksa ett omtyckt alternativ. Dar kan vi mumsa i oss riktigt god mat, dricka mojito i La Bodeguita del Medio (habanas kandaste bar dar ernest hemingway, salvador allende och fidel castro besokt), ga pa mueseum o njuta av promenader langst strandvagen.



Saknar er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar